De Groot & Visser bouwt mee aan ambities van MOR Team TU Delft

Hoe bouw je een woning die energie onafhankelijk is (met behulp van zonne-energie)? Teams van universiteiten van over de hele wereld stonden voor deze uitdaging tijdens de internationale competitie Solar Decathlon Europe. Ook team MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft deed mee. Samen met professionals uit de gevelbouw – De Groot & Visser b.v., Metaglas, Polypane, Schüco Nederland, Kameleon Solar B.V., VPT Versteeg, Steinfort Glas B.V., VMRG, J.P. van Eesteren B.V. en Croon Wolter & Dros – zijn zij maanden bezig geweest met hun inzending.

Wedstrijd in Hongarije
De geselecteerde teams streden in deze maand tegen elkaar in Hongarije. Daar bouwden ze hun prototype om deze twee weken lang uitvoerig te testen. De teams werden beoordeeld op 10 criteria (vandaar ‘decathlon’) en kan dus ook wel de Solar Challenge (Nuna) van de architectuur worden genoemd. De vorige keer, in 2014, won het Delftse team maar liefst vijf prijzen. Dit wilde het MOR-team overtreffen. Dat is ze gelukt! En hoe?! In 8 categorieën kregen zij een podiumplek. Met slechts 1,7 punten verschil moesten zij het Franse team voor zich laten en eindigden ze op een prachtige 2e plaats.

Twee grote uitdagingen in de Nederlandse steden
Het MOR-team bestaat uit 52 studenten met 14 verschillende nationaliteiten. Ze hebben de keuze gemaakt om in te spelen op de uitdaging die heerst in “de Nederlandse stad”: Een grote vraag naar woningen gecombineerd met veel leegstand in kantoorpanden. Het probleem zit daarbij ook in de steeds veranderende vraag in de markt waar de gebouwen op moeten kunnen reageren. Het typische ontwerp van een kantoorpand, met een betonnen structuur op een vast stramien, wordt door het ingrijpen van het team energieneutraal, flexibel, circulair en slim gemaakt. Volgens MOR ligt de oplossing niet in nieuwbouw, maar in de aanpak van het bestaande vastgoed en de transformatie hiervan.

Voor de gevel deden de studenten een beroep op de expertise van De Groot & Visser. Deze moest circulair zijn waar zowel actieve als passieve systemen in konden worden geïmplementeerd zoals bijvoorbeeld verticale ramen om te kunnen openen voor frisse lucht in de zomer, terwijl deze in de winter sluiten en de inkomende lucht door de “PV-chimney” wordt voorverwarmd. De elementgevel werd gekozen wegens de flexibiliteit die hiermee wordt geboden, waarbij experts van De Groot & Visser de studenten met raad en daad bijstonden vanaf ontwerpfase tot en met de montage.

Voordelen van de elementgevel
Elementgevels bestaan uit volledig en compleet geprefabriceerde gevelelementen die in een hoog tempo aan een gebouw worden gehangen. Naast het zeer hoge bouwtempo en de geconditioneerde omstandigheden waaronder de elementen in de fabriek van De Groot & Visser geproduceerd worden, is dit type gevel zeer hoogwaardig tot wel 1000 pa (wind- en waterdichtheid). Ook de bouwplaats kan veel efficiënter worden ingericht doordat hier veel minder arbeid plaatsvindt en er geen steigers noodzakelijk zijn. De elementengevel geeft ook op esthetisch vlak vele oplossingen voor menig architect.

Innovaties in de gevel – drie vliegen in één klap Een van de innovaties van het MOR-project is de “PV-Chimney”. Het systeem bestaat uit koperen buizen voor de watercirculatie, zonnepanelen voor energieproductie en een glazen doos om het “stack effect” te bevorderen. Door de drie samenwerkende systemen wordt een optimale energieprestatie bereikt. Solar Samen met Kameleon Solar, met hun technologie colorblast™ zijn de zonnepanelen gemaakt en op de elementengevel bevestigd. De panelen zijn bedrukt met unieke keramische patronen; zo zijn vele kleuren mogelijk.
Eigenschappen van het colorblast™ effect zijn:
• Hoge lichtdoorlatendheid
• De cellen worden onzichtbaar vanaf een afstand van 5 meter
• Het patroon wordt in kleur afgedrukt
• Kleuren kunnen op aanvraag worden gemengd
• Elke kleur wordt gedrukt in een patroon dat de hoogste efficiëntie garandeert
• Donkerdere kleuren hebben een hogere prestatie dan lichtere kleuren
• Afbeeldingen en patronen kunnen worden afgedrukt

The Green Village
Na de wedstrijd, wordt de replica verplaatst naar The Green Village in Delft. Naast de campus van de TU Delft is een bouwterrein gereserveerd waar dit prototype komt te staan. Het is de bedoeling dat er daadwerkelijk een student gaat wonen. Zo kunnen de toegepaste technieken het hele jaar door getest worden.
Althans….dat wás de bedoeling. Organisator ÉMI, de Hongaarse TNO, wil het terrein na afloop als demonstratiegebied behouden en het paviljoen van MOR dolgraag laten staan. Sommige andere teams laten hun huis sowieso staan, omdat ze geen plannen hadden het opnieuw op te bouwen in het thuisland. Maar MOR is voor de Hongaren extra interessant omdat het een oplossing toont voor soortgelijke projecten in Oost-Europa. Voor het team staat voorop dat MOR in Delft, op The Green Village, weer wordt opgebouwd om zo de toegepaste technieken nóg verder te kunnen verbeteren en het hele jaar te testen. Er wordt dan ook gekeken of het financieel haalbaar is een tweede paviljoen te bouwen.