De voordelen van een elementgevel

In Nederland worden in navolging van steden als Londen en New York steeds frequenter elementgevels toegepast. Elementgevels zijn volledig geprefabriceerde geveldelen die in een hoog tempo aan een gebouw worden gehangen. Naast het zeer hoge bouwtempo en de conditioneerde omstandigheden waaronder de elementen geproduceerd worden is dit type gevel zeer hoogwaardig tot 1000 pa. Ook de bouwplaats wordt veel efficiënter doordat hier veel minder arbeid plaatsvindt en er geen steigers noodzakelijk zijn. Daarbij kun je esthetisch de richting op die de architect wenst.
Kortom: de ideale gevel voor het project 2Amsterdam waarbij het betonskelet is behouden en de schil geheel is vervangen.

De projectspecifieke technische eisen ten aanzien van thermische isolatie en geluid kunnen met dit geveltype gerealiseerd worden.

Het ontwerp begint met een staalconstructie in 3D. De elementen worden in het model gezet en clashes worden getackeld waarna het model definitief wordt gemaakt voor uitvoering. Nadat de productiegegevens zijn gemaakt kan de productie beginnen.

De productie vindt plaats op een uitgedachte productielijn waarbij de werkzaamheden op elkaar zijn afgestemd. Ieder station heeft zijn werkzaamheden en controlepunten waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt.

Aandacht voor zowel de interne als de bouwlogistiek bepaalt de volgorde en opslag van de elementen.

Op de bouw worden uitsluitend nog de complete elementen door een kraan aan het gebouw gehangen. Van binnenuit worden de ankers gesteld en de onderlinge dichtingen gemonteerd.

Bekijk hier de toepassing van de elementgevel bij 2Amsterdam.

Nieuwe toekomst voor 2 jaren ’80 kantoorkolossen in Amsterdam
2Amsterdam aan de noordkant van de Amsterdam Zuidas geeft twee kantoorkolossen uit de jaren ’80 een nieuwe toekomst. Provast ontwikkelt beide panden voor eigenaar Commerz Real. De toren wordt opnieuw opgetrokken en uitgebreid tot high-end hotel met skybar met een spectaculair uitzicht. Het naastgelegen pand behoudt zijn kantoorfunctie en wordt ook volledig opnieuw opgetrokken. Het oorspronkelijk monofunctionele duo wordt getransformeerd naar een 24/7 bestemming, die qua duurzaamheid zal voldoen aan de hoogste BREEAM-standaarden. Het ontwerp is van het Rotterdamse bureau KCAP en is erop gericht om te laten zien dat de twee torens verschillende functies hebben, maar wel bij elkaar horen.

Het hotel en de kantoorruimten nemen het grootste gedeelte van het complex in beslag. De speciale functies zijn duidelijk gemarkeerd in het volume. De westelijke toren zal plaats bieden aan het hotel. De bestaande toren wordt opgehoogd met drie verdiepingen, waarbij de skybar een onbelemmerd uitzicht heeft op de omgeving. De oostelijke toren krijgt een kantoorfunctie. De 2 torens worden voorzien van een elementgevel. De entrees en het tussengebied (tuingevels) worden in een vliesgevelsysteem uitgevoerd. Een groot atrium voorzien van een glasdakconstructie in het midden van de kantoortoren brengt het daglicht tot diep in het gebouw.
De doorlopende glazen gevel zorgt niet alleen voor visuele eenheid tussen de twee gebouwen, de zogeheten “plint”, de onderlaag van beide gebouwen, wordt met elkaar verbonden zodat ook een fysiek geheel ontstaat.

In opdracht van J.P. van Eesteren plaatsen we voor dit mooie project de ruim 20.000 m² element- en vliesgevels.