Forum Groningen geopend

Bijna 13 jaar hebben de inwoners van Gemeente Groningen het vooral met impressies moeten doen, maar afgelopen weekend was het dan zover; onder grote belangstelling is Forum Groningen geopend. We zijn bijzonder trots ons steentje hieraan te hebben bijgedragen! In opdracht van BAM Bouw en Techniek plaatsten we de vele kozijnen in dit uitdagende project dat ontworpen is door NL Architects. Uitdagend omdat de ruimte op de bouwplaats in de historische binnenstad zeer beperkt was wat bijzondere aandacht en zorg vraagt qua logistiek en veiligheid. Ook de technische complexiteit veroorzaakt door de verschillende voorover- en achteroverhellende gevels in combinatie met veel verspringende vides zorgden voor een bijzondere uitdaging.

De gevelvlakken zijn uitgevoerd in aluminium, glas en natuursteen en hebben 2 diagonale kniklijnen met een grote schuinte als gevolg. Niet alleen spectaculair qua dimensionering maar vooral noodzakelijk voor de kwaliteit en leefbaarheid van de omringende bebouwing. Het is namelijk deze dimensionering die zorgt voor zonlicht op het maaiveld.

Speciaal voor dit project ontwikkelde De Groot & Visser samen met systeemhuis Schüco kozijnen die moeiteloos de knikken in de gevel volgen, zogenaamde schegelementen. Tijdens de bouw stak de Groningse aardbevingsproblematiek de kop op, waardoor het complex aardbevingsbestendig moest worden gemaakt. De gevelelementen zijn zodanig ontworpen dat krachten en bewegingen, als gevolg van een aardbeving, opgevangen kunnen worden.

Nu, bijna 13 jaar nadat NL Architects de prijsvraag voor het destijds nog Groninger Forum geheten gebouw won, is het alsof de meteoriet, zoals het bouwwerk vaak wordt genoemd, na een reis van lichtjaren eindelijk op zijn plek is geland.
En wát een indrukwekkend resultaat!