Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis Breda bijna afgerond

Aan de Molengracht in Breda wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een ultramodern ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis.
Het Amphia ziekenhuis is een project van 76.000 vierkante meter nieuwbouw aan een bestaand gebouw en is één van de grootste Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen met opleidingserkenning in Nederland.

Voor je kunt starten met de bouw van een nieuw ziekenhuis, moet je natuurlijk eerst goed weten wat je gaat bouwen. Je moet weten hoe de zorg ingericht wordt en wat dat betekent voor het inrichten van de logistieke processen. Daarnaast moet duurzaamheid en energie-efficiency vanaf het begin van het ontwerp een belangrijke rol spelen. Wiegerinck Architecten heeft deze aspecten vertaald naar een prachtig ontwerp.
Duurzaam waar het kan en zo flexibel als mogelijk, om goed op toekomstige veranderingen in de zorg te kunnen inspelen. Maar bovenal om een veilige omgeving voor patiënten te bieden en een plezierige werkplek voor de medewerkers. Want een nieuw ziekenhuis is veel méér dan een aantal muren en een dak.

Four Care – bestaande uit de bouwers Trebbe en Van Wijnen en installateurs Unica en ENGIE Service – is verantwoordelijk voor de uitvoering van het ontwerp. Vier bouwdelen die elk hun eigen kleurstelling hebben.
De bouwdelen lijken op elkaar maar door te spelen met de gevelelementen heeft ieder bouwdeel toch een eigen uitstraling.
Samen met onze partner Vorsselmans plaatsten we ca. 4000 kozijnen en 2500 vierkante meter vliesgevel waardoor veel daglicht naar binnen komt.

We hebben alles op alles gezet om de klus in de gestelde tijd te klaren. Hiervoor is zoveel mogelijk in de voorbereidingsfase gedaan. Natuurlijk de productie zelf, maar ook de beglazing en de speciaal voor dit werk ontwikkelde verschuifbare ankers werden al in de fabriek aangebracht. De grote repetitie werkte in ons voordeel. Hierdoor konden de maatvoeringen en boorgaten snel, efficiënt en vooraf met een mal op de bouw worden aangebracht zodat de kozijnen op de bouwplaats enkel nog maar gepositioneerd, vastgezet en afgeplakt hoefden te worden. Zo haalden we een tempo van 38 kozijnen per dag.

Vooral de kozijnen van de opdekruimten, operatiekamers en IC-ruimtes vereisten extra aandacht omdat deze extreem luchtdicht moeten zijn en voorzien moeten kunnen worden van onder- en overdruk.

Mede door de goede isolatie van de gevels verwacht men het energielabel A++ te behalen.

Vanaf 2019 zullen dagelijks zo’n 4.200 patiënten gebruik maken van de nieuwe hoofdentree.