Renovatie en uitbreiding voor Nikhef Amsterdam

Het pand waar Nikhef – het nationaal instituut voor de subatomaire fysica – gevestigd is, zal volledig worden gerenoveerd en uitgebreid.
Het gebouw maakt onderdeel uit van een groter complex dat in 1980 onder de naam “Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer” is gebouwd en bestond origineel uit een kantoordeel en een geschakelde fijnmechanische werkplaats en is in 1996 uitgebreid met een extra kantoorvleugel.

Een aantal installaties was al enkele jaren toe aan vervanging of groot onderhoud. Omdat het veel tijd zou kosten om elk onderdeel los te repareren of te vervangen doet Nikhef het in één keer goed. Het hele gebouw wordt aangepakt, zodat het qua uitstraling en functionaliteit weer past bij het baanbrekende onderzoek dat er plaatsvindt.

Al vanaf het begin waardeerde het ontwerpteam – bestaande uit JHK Architecten, Deerns en Aronsohn Constructies – de bestaande robuustheid van het gebouw en deze houden ze in het nieuwe ontwerp dan ook in stand.

In opdracht van Strukton Worksphere zal De Groot & Visser vlak na de bouwvak starten met het vervangen van 140 kozijnen door nieuwe Schüco kozijnen in RAL 7016 (antraciet) die het robuuste karakter van het pand nog eens benadrukken.
Om het invallende zonlicht buiten te houden zal “ons zusje” Gevex Professionele zonwering 49 ritsscreens en 111 uitvalzonweringen plaatsen

Tijdens de renovatie blijft het gebouw in gebruik zodat het werk zoveel mogelijk door kan gaan.

Uiteindelijk zal er in 2023 een mooi en toekomstbestendig gebouw komen waar studenten, technici en wetenschappers graag naartoe komen en dat minstens twintig jaar mee kan.

(Beeld: Nikhef)